4 tips voor het indelen van je interieur

14-06-2023

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen heeft de nieuwe ruimte waar je meubels komen te staan vaak een ander formaat en/of vorm. Het kan dan lastig zijn een goede indeling te maken met je bestaande meubels. Niet alleen omdat je ze in eerste instantie voor een andere ruimte had gekocht, maar ook omdat je gewend bent dat ze in een bepaalde opstelling staan. Met onderstaande vier tips en een voorbeeld uit de praktijk hoop ik je verder te helpen met je nieuwe indeling.

Indeling door bewoners
Indeling door bewoners
We komen er niet uit!, zeiden de bewoners, terwijl ze mij hun indeling lieten zien. 

Op de plattegrond van de bewoners was te zien hoe ze probeerden hun huidige meubels een goede plek te geven in hun nieuwbouwwoning. Zo de meubels in hun vorige huis goed pasten, voelden ze in dit nieuwe huis een beetje onsamenhangend. Daarnaast waren er ook nieuwe wensen voor de indeling: een werkplek en de keuken op de plaats zoals ze deze op de plattegrond hadden ingetekend. Maar ook deze wensen kwamen niet goed tot hun recht. Tijd voor een indelingsadvies.

Waar moet je nou eigenlijk op letten om een goede indeling te maken? Eigenlijk is de vraag: wat maakt dat een interieur een goede indeling heeft? Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen wensen in, maar je zult zien dat je al gauw een indeling prettig vindt aanvoelen als deze voldoet aan de volgende vier 'regels': uitgelijnd, zichtlijnen, passende meubels en logische looproutes. Hieronder licht ik ze even kort toe.

1) Uitlijnen

Plaats je meubels uitgelijnd met elkaar, die orde en structuur geeft het gevoel van een kloppend interieur.

2) Zichtlijnen

Zorg ervoor dat je voldoende uitzicht hebt vanaf een bepaalde plek, dit geeft diepte aan een ruimte en voorkomt storende blokkades.

3) Passende meubels

Plaats passende meubels die de ruimte goed opvullen, zo voorkom je loze hoekjes die vaak rommelig worden en onrust geven.

4) Vloeiende looproutes

Kies de juiste maat en vorm meubels, zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen door het huis.

Indeling door Rondom Stijl
Indeling door Rondom Stijl

Hoe werkt zoiets nou in de praktijk? Ik ga het je uitleggen aan de hand van de nieuwe indeling die ik voor deze bewoners maakte.

1) Uitlijnen

Het vloerkleed is uitgelijnd met de korte bank. En het lage aanrecht aan de wand staat recht tegenover het kookeiland. Hetzelfde geldt voor de room divider kast en de eettafel. Bovendien staat de kopse kant van de eettafel uitgelijnd met het midden van de werkplek.

2) Zichtlijnen

Vanaf elke zitplek kan naar buiten gekeken worden. Dat was een wens. En door de gangmuur met 62 cm te verlengen is er een nis gecreëerd voor de werkplek, waardoor deze verdekt is opgesteld. Voor sommige functies (werkplek, speelhoek) is het juist gewenst om de zichtlijn wat te blokkeren. Als afscheiding tussen keuken en eethoek is een open room divider geplaatst. De vormgeving doorbreekt de ruimte, maar behoudt ook de open zichtlijnen.

3) Passende meubels

In de zithoek hebben we een haard met ombouw toegevoegd voor extra sfeer, maar ook om hoogte te creëren, wat de indeling speels maakt. Het bureau in de werkplek is over de volle breedte getekend, zodat er geen loze hoekjes zijn. De eettafel is verplaatst naar de uitbouw, waar deze beter tot zijn recht komt in de beschikbare ruimte. Ter vervanging op zijn oude plek is het kookeiland verlengd met een halfronde bartafel, waardoor er toch ook een gezellige plek is bij de keuken voor een koffiemoment met krantje.

4) Vloeiende looproutes

De lange bank is naar de overkant verplaatst, zodat de korte bank wat verder kon opschuiven en zo de entree ruimer werd. De eettafel is verplaatst en de bartafel heeft een halfronde vorm gekregen. 

Met dit voorbeeld van een indelingsontwerp zie je ook goed dat het toevoegen van nieuwe meubels ervoor kunnen zorgen dat je oude meubels in de nieuwe ruimte weer helemaal tot hun recht komen.


Heb je de smaak te pakken? Lees dan ook ...

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen heeft de nieuwe ruimte waar je meubels komen te staan vaak een ander formaat en/of vorm. Het kan dan lastig zijn een goede indeling te maken met je bestaande meubels. Niet alleen omdat je ze in eerste instantie voor een andere ruimte had gekocht, maar ook omdat je gewend bent dat ze in een...

Wanneer je in grote lijnen voor ogen hebt hoe je de ruimte wilt indelen, wordt het tijd voor het exacte werk. Je gaat de ruimte inmeten. Het kan zelfs zo zijn, dat je hierdoor ineens kenmerken ontdekt die je eerder niet waren opgevallen; een uitsparing in de wand of contactpunt op vreemde plek. Het zou zomaar je indeling kunnen beïnvloeden....